Homepage / Al het nieuws / Werknemers van een franchisewinkel zijn niet benadeeld t.o.v. Supermarkten in eigen beheer

Presse

Werknemers van een franchisewinkel zijn niet benadeeld t.o.v. Supermarkten in eigen beheer

Delhaize franchise

Wat gebeurt er met de ongeveer 9.000 werknemers van de huidige 128 Delhaize-supermarkten in eigen beheer op de dag dat ze overstappen naar de franchiseformule? Volgens het management is het eenvoudig, en verandert er voor hen niets.

Op 7 maart 2023 maakte de directie van Delhaize een einde aan een model dat gebaseerd was op 155 jaar geschiedenis. Met de aankondiging van zijn voornemen om zijn 128 supermarkten in eigen beheer over te laten aan franchisenemers, zal de retailer tegelijk ongeveer 9.000 leden van zijn ‘familie’, die momenteel ongeveer 17.000 personeelsleden telt, afstoten. Volgens de directie van Delhaize verandert er voor hen echter niets (of bijna niets). Alle werknemers van de supermarkten met een contract bij Delhaize zullen hun baan en al hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden behouden.

Wat met het paritair comité?

Na de overgang naar een franchisevestiging moeten de werknemers van Delhaize ofwel binnen hetzelfde PC 202 blijven ofwel toetreden tot het PC 202.01. De beslissing daarover hangt af van de franchisenemer en het aantal verkooppunten dat hij zal beheren. Anderzijds is het veel minder waarschijnlijk dat de betrokken werknemers in PC 201 terechtkomen, aangezien het daar gaat om zelfstandige voedingswinkels met minder dan 20 werknemers, wat in het geval van een supermarkt zeer weinig is. Wat zijn nu de belangrijkste verschillen tussen PC 202 en 202.01? De arbeidsduur bedraagt 35 uur per week in het eerste en 36,5 uur in het tweede. In PC 202 mogen werknemers maximaal 5 dagen per week werken, terwijl dat er in PC 202.01 6 kunnen zijn. Overwerk wordt vergoed met een percentage van +40% vanaf 18 uur in PC 202 en +25% vanaf 19 uur in PC 202.01. Tot slot wordt weekendwerk vergoed met een percentage van +75% in het eerste paritair comité en +100% (+50% als er geen ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging is) in het tweede. En de lijst met verschillen gaat verder …

“De werknemers van Delhaize zullen niet in de kou blijven staan”

“Het is duidelijk dat flexibiliteit belangrijker is in kleine winkels, vooral qua functie”, merkt Matthieu Dewèvre, adviseur sociale zaken van de UCM, op. “Dit is vaak het geval in franchisevestigingen, waar mensen een beetje van alles doen. Maar beide partijen halen er vaak voordeel uit. De werknemers hebben een meer afwisselend takenpakket, wat waarschijnlijk interessanter is. En ook wat de werktijden betreft, is het duidelijk dat deze niet op precies dezelfde manier zijn geregeld.

Het gaat hier om overeenkomsten die zijn gesloten tussen de werkgeversorganisaties en vakbonden. Maar als dit een probleem wordt, volstaat het om via nieuwe onderhandelingen nieuwe overeenkomsten te sluiten”, aldus de expert. “Helaas is er een soort zwart-witdiscours dat door de vakbonden wordt verspreid en waarin franchising, en zelfs alle andere commerciële overeenkomsten waarbij meer dan twee partijen betrokken zijn, wordt vergeleken met een soort moderne slavernij”, betreurt hij. “Maar daar zijn we voorlopig nog ver van verwijderd. Zeggen dat de werknemers van Delhaize in de steek worden gelaten is absoluut niet waar. Het is zo dat niets een zelfstandige ondernemer -franchisenemer- belet soepeler en vrijgeviger te zijn dan het paritair comité 202.01 waarvan hij afhankelijk is.

Garanties, maar…

Matthieu Dewèvre is ervan overtuigd dat de beloften van Delhaize dat haar toekomstige ex-werknemers al hun salaris- en arbeidsvoorwaarden zullen behouden, wel degelijk geloofwaardig zijn. “De franchisenemer heeft geen andere keuze dan iedereen over te nemen onder dezelfde voorwaarden, inclusief de voordelen die intern in hun contractvoorwaarden zijn bedongen”, vat de UCM-adviseur samen. Maar hoewel de overgedragen werknemers in eerste instantie van een beschermd statuut zullen genieten, zou dit na verloop van tijd toch kunnen veranderen. Niets staat een overnemer in de weg om in een later stadium een herstructurering door te voeren. Doch lijkt het onwaarschijnlijk dat in het jaar na de overdracht van de voormalige werknemers van de Delhaize-supermarkten in eigen beheer een golf van massale ontslagen zullen zien” stelt Matthieu Dewèvre gerust. Echter, met contractuele voorwaarden die voordeliger zijn in vergelijking met die van de nieuwkomers en die de werkgever in het algemeen minder kosten, kunnen we niet met zekerheid uitsluiten dat de voormalige werknemers van de winkels in eigen beheer de komende jaren geleidelijk naar de uitgang zullen worden geleid…

Bron: Gondola