Homepage / Al het nieuws / Delhaize herziet contracten voor nieuwe franchisenemers

Presse

Delhaize herziet contracten voor nieuwe franchisenemers

Delhaize franchise

Delhaize werkt aan een nieuw contract voor zijn zelfstandige ondernemers. De supermarktketen gaat voor meer uniformisering, maar maakt de spelregels zo ook strenger.

“Grijze zones” eruit

De 128 winkels die Delhaize straks verzelfstandigt, krijgen een streng franchisecontract voorgeschoteld. Nu de keten volledig overstapt op een franchisemodel wil ze “duidelijkheid scheppen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. De “grijze zones” in de oude contracten gaan eruit.

Zo moeten de zelfstandigen weldra verplicht 95% van het Delhaize-aanbod voeren. Voordien lag het percentage niet vast, waardoor dat nogal kon variëren. Klanten verwachten echter overal “het typische assortiment”, aldus Dekelver. Ook moeten de ondernemers alle producten die ze via de franchisegever kunnen aankopen ook effectief daar inkopen. Dat klinkt logisch, maar heel wat winkels halen vandaag tientallen procenten omzet uit een eigen assortiment.

Wel mogen de zelfstandige uitbaters nog een “complementair assortiment” extern inkopen, zoals streekproducten of verse vleesbereidingen. Merkproducten zullen inderdaad vooral via de franchisegever aangekocht worden. Wat wel of niet mag? Dat wordt in onderling overleg bepaald.

400 overnamekandidaten

Om “meer gelijkheid te creëren” legt Delhaize voor bepaalde producten ook maximumprijzen op. Het zou vooral om basisproducten en promoties gaan.

In eerste instantie gelden de herziene contracten voor ondernemers die zich nieuw aansluiten, maar zodra de lopende overeenkomsten aflopen, krijgen ook bestaande franchisenemers de nieuwe regels.

Delhaize zegt al 400 overnamekandidaten te hebben: elke winkel zou minimum één kandidaat hebben, veruit de meeste zelfs twee of meer. De meeste kandidaten (40%) hebben al een Delhaize, haast evenveel zijn er op dit moment werknemer (bijvoorbeeld de huidige geranten van geïntegreerde winkels).

Bron: Retail Detail

Top 3 des derniers articles