Homepage / Al het nieuws / Het franchiseconcept Daniel Moquet, een voortdurende evolutie

Presse

Het franchiseconcept Daniel Moquet, een voortdurende evolutie

Daniel Moquet

Het tuinarchitectenbedrijf Daniel Moquet werd in 1977 in Frankrijk opgericht en specialiseerde zich in de jaren 1990 in het ontwerpen van opritten. Het concept bewees al snel zijn waarde, zozeer zelfs dat de oprichter in het begin van de jaren 2000 besloot om het via franchising verder te ontwikkelen. De eerste franchisevestiging werd in 2005 geopend in Nantes en nu telt het netwerk meer dan 300 franchisevestigingen in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. De groep evolueert niet alleen digitaal, maar diversifieert ook zijn activiteiten en biedt sinds 2019 een uitgebreider franchiseconcept aan”Daniel Moquet Signs Your Fences”, die zich, zoals de naam al doet vermoeden, richt op hekken, poorten, pergola’s en carports.

Rijke en gevarieerde formaten

Het franchiseconcept van Daniel Moquet kwam voor het eerst in 2014 naar België en is nog steeds in ontwikkeling. Het telt momenteel vier bedrijven, waaronder dat van Adrien Demarcin, dat in Namen is gevestigd. De jongeman met een diploma boekhouding en management nam het bedrijf in 2021 over, toen het door een slechte manager in problemen was geraakt. “Ik wilde onafhankelijk worden, betaald worden naargelang mijn inspanningen en een veelzijdige job hebben,” zegt hij. “Ik kwam een advertentie tegen van Daniel Moquet die op zoek was naar een overnemer voor hun franchisevestiging in Namen, en de uitdaging om een bedrijf in moeilijkheden om te vormen trok me meteen aan.”

Daniel Moquet

Alvorens deze uitdaging aan te gaan, heeft Adrien Demarcin drie maanden opleiding gevolgd in Frankrijk bij Daniel Moquet. “Tijdens de opleiding kwamen verschillende aspecten aan bod, zoals verkoop, teambeheer en planning, maar ook techniek. Aangezien ik geen ervaring had in tuinontwerp, werkte ik ook als arbeider in verschillende franchisevestigingen om de meer praktische aspecten van het werk onder de knie te krijgen. Het was uiteraard moeilijker om een franchisevestiging over te nemen dan om er een te openen, omdat er vestigingen waren die geen winst opleverden, maar we zijn erin geslaagd om deze passiva weg te werken zonder te lenen,” zegt Adrien Demarcin. “In het begin was ik bijna om de dag op de werf om mijn drie arbeiders een handje te helpen, maar hoe meer we vorderen, hoe meer ik me kan toeleggen op management en verkoop. 

Het businessmodel franchising vertrouwen 

Adrien Demarcin heeft hard gewerkt om de franchisevestiging die hij overnam snel te doen draaien, maar hij heeft geen spijt van zijn keuze. “Het eerste jaar is het moeilijkst, je moet gemotiveerd zijn, moed hebben en vooral een goed team opbouwen”, zegt hij. “Je moet ook vertrouwen hebben in het businessmodel van franchising en geloven in het project. Het model van Daniel Moquet is beproefd, dus als je de werkfilosofie en het ontwikkelingsmodel van het netwerk volgt, zul je slagen”.

Daniel Moquet

Vandaag is het doel van Adrien Demarcin zijn bedrijf te bestendigen door geleidelijk de omzet, het materiaal en de teams te vergroten. Om dit te bereiken kan hij rekenen op het advies en de knowhow van zijn franchisegever: “Wij komen elk kwartaal samen met de franchisenemers van de regio en ik heb elke maand een ontmoeting met Pauline Moquet, de dochter van de oprichter, om mijn verschillende behoeften te bespreken. Toen ik bijvoorbeeld uitlegde dat ik actief op zoek was naar leerlingen, heeft het netwerk mij rechtstreeks communicatiemateriaal voor de aanwerving bezorgd.”

« Kansen voor iedereen »

 Zoals de ervaring van Adrien Demarcin bewijst, is het niet nodig uit het vak te komen of zelfs veel te investeren om een Daniel Moquet franchisevestiging te ontwikkelen. “Er zijn natuurlijk financiële voorwaarden voor toegang tot het franchisenetwerk, maar van mijn kant heb ik niets hoeven te betalen. Het netwerk heeft een systeem waarbij je als manager kunt beginnen voordat je franchisenemer wordt. Mensen die als leerling of arbeider beginnen, hebben ook de mogelijkheid om naar deze functie door te stromen. Dit is bijvoorbeeld het geval met mijn collega Adriano Thiry in Charleroi, die als arbeider is begonnen en vervolgens de franchisevestiging Daniel Moquet heeft overgenomen waarvoor hij werkte. Persoonlijk, zonder het businessmodel van franchising, zou ik nooit aan dit avontuur begonnen zijn!

 

“Het model van Daniel Moquet is bewezen concept, dus als je de werkfilosofie en het evolutiemodel van het netwerk volgt, zul je slagen.”

 

Top 3 des derniers articles