Homepage / Al het nieuws / Origin’O winkels voortaan onder de Ekoplaza-vlag

Presse

Origin’O winkels voortaan onder de Ekoplaza-vlag

De coronapandemie heeft de biosector een forse omzetstijging bezorgd. Nu komt het erop aan die groei vast te houden. Met de Ekoplaza winkelformule moet dat lukken, denkt Luc Dossche van biogroothandel BioFresh.

Origin'O Ekoplaza

Bio, duurzaam en lokaal

“We zagen zowel in onze eigen winkels als in onze distributieactiviteiten vorig jaar een omzetgroei van 10 tot 15 procent, in sommige maanden zelfs 20 procent. Onze winkels zagen nieuwe gezichten opduiken, en het goede nieuws is dat die klanten ook terugkeren,” merkt CEO Luc Dossche van BioFresh. De coronapandemie heeft de biologische markt een boost gegeven. “Je merkt duidelijk die verhoogde aandacht voor bio, duurzaam en lokaal. Die factoren vormen het fundament van onze business, en soms heb je crisissen nodig om dat te onderlijnen. Ook de dioxinecrisis bezorgde destijds de biosector een stimulans.”

In 2019 ging het familiebedrijf BioFresh, bekend van de Origin’O biowinkels, een fusie aan met de Nederlandse sectorgenoot Udea, die de Ekoplaza winkelformule voert. De bedrijven werden ondergebracht in de holding Dobridos, die intussen ook winkelketen Marqt overnam. Samen willen ze verder groeien in de Benelux, en dat doen de Origin’O winkels voortaan onder de Ekoplaza-vlag.

Focus op vers en beleving

“We hebben ervoor gekozen om het concept van Ekoplaza, een keten die toch al een negentigtal winkels heeft in Nederland, te enten op onze 14 Origin’O winkels. Het is geen copy/paste, we stellen het Belgisch assortiment centraal. Maar de Nederlanders staan wel wat verder in de customer journey: denk aan hoe je een winkel opbouwt met de focus op vers en beleving. We brengen ook meer convenience in het assortiment: versneden biologische groenten bijvoorbeeld, in biologisch afbreekbare verpakkingen. En we communiceren duidelijker in de winkels over de keuzes die we maken, hoe we met de boeren samenwerken… We willen niet alleen de donkergroene maar ook de lichtgroene klant verleiden. Daar zit nog groei,” aldus Dossche.

De eerste Belgische Ekoplaza bevindt zich in Alsemberg, ten zuiden van Brussel. Het ging niet om een verbouwing: het was een nieuw project. “Nu bekijken we welke volgende winkels we aanpakken. Op korte termijn willen we er graag drie omvormen, maar de coronacrisis heeft voor wat vertraging gezorgd, je kan niet met teveel mensen samen op één site werken.”

Een mix van filialen en zelfstandigen

Concrete expansieplannen heeft Ekoplaza momenteel niet in België: “We gaan stap voor stap. We beginnen nu de schaalvoordelen te voelen van de fusie. We plannen flinke investeringen op het digitale luik en verbeteren de efficiëntie. De bedoeling is dat we zowel onze eigen winkels als de onafhankelijke speciaalzaken die we beleveren, zoveel mogelijk ontzorgen, bijvoorbeeld met nieuwe kassa- en bestelsystemen. We werken zij aan zij.”

Vandaag zijn de Origin’O winkels een mix van filialen en zelfstandigen. De organisatie staat open voor kandidaat-franchisenemers.