Homepage / Al het nieuws / Uitbaters franchise supermarkten hebben het moeilijk om energiefactuur te betalen

Presse

Uitbaters franchise supermarkten hebben het moeilijk om energiefactuur te betalen

franchise energiefactuur

Heel wat uitbaters van franchise supermarkten zitten met de handen in het haar. De kostprijs voor energie is op korte termijn verviervoudigd. Dat merkt ook zelfstandig franchisenemers Joost Sierens.

“Ik denk dat we op het einde van het jaar blij gaan zijn als we al break-even draaien”, zegt Joost Sierens. Sierens baat een Carrefour Express-franchisewinkel uit op de Turnhoutsebaan en zag zijn energiefactuur verviervoudigen naar 16.000 euro per maand.

“Energiefacturen zijn vaste kosten, die kan je niet recupereren”, vertelt de franchisenemer. “We hebben de afgelopen zes maanden gemerkt dat we moeilijk winst kunnen maken, of zelfs verlies draaien.” Sierens probeert wel te besparen door bijvoorbeeld de verlichting sneller te doven, maar dat is niet altijd even eenvoudig. “Koelingen kan je nu eenmaal niet uitzetten.”

Als er geen compensaties komen van de overheid, gaat volgens Unizo 65% van de zelfstandige supermarktuitbaters met verlies werken dit jaar. Eén op de drie zelfstandige supermarkten zit vandaag al in moeilijkheden. Toch houdt Sierens de moed erin. “Ik zit al veertig jaar in het vak, we gaan dit wel overleven. Ik wil vooral zorgen dat we in de toekomst rendabel blijven.”