Homepage / Al het nieuws / Van jobstudent in de supermarkt tot franchisenemer bij Spar

Presse

Van jobstudent in de supermarkt tot franchisenemer bij Spar

Spar

Supermarktketen Spar is een bekende naam in meer dan 35 landen over de hele wereld. In België is de Retail Partners Colruyt Group mede-licentiehouder van Spar. Die band met het sterke Colruyt-imago geeft het merk een flinke boost. Maar het grote verschil wordt gemaakt door de franchisenemers van de meer dan 200 winkels van Spar in ons land. Zij geven elke supermarkt een eigen persoonlijkheid, vertelt Heidi Van Doren, manager van Spar Halen.

Als er iemand is die weet hoe een supermarkt geleid zou moeten worden, is het Heidi Van Doren wel. Haar hele leven heeft ze al in winkels gestaan, al van toen ze als tiener haar eerste studentenjobs uitvoerde. “Dankzij die studentenjobs ben ik op mijn negentiende binnengeraakt bij Cash-Fresh”, blikt ze vandaag terug. “Daar ben ik aan de slag gebleven toen Cash-Fresh werd overgenomen door Delhaize. In totaal heb ik toch zo’n zestien of zeventien jaar voor Delhaize gewerkt. Ik ben er stapje voor stapje de ladder opgeklommen, tot ik uiteindelijk gerante was van een Delhaize-filiaal. Ik vond dat een fantastische baan, maar toen zat ik wel zowat aan mijn plafond. Het was mijn man – die ik trouwens bij Delhaize heb leren kennen, waar hij elektriciteitswerken uitvoerde – die als eerste met het idee op de proppen kwam om voor onszelf uit te kijken en zelf een winkel open te houden. Hij zag dat dat iets was waar ik heel gelukkig van zou worden. En ik kon hem geen ongelijk geven.”

Van Delhaize naar Spar

“We zijn toen eerst met Delhaize gaan praten en vonden vrij snel een winkel die we konden overnemen. Jammer genoeg konden we geen compromis vinden, waardoor dat is afgesprongen. Gelukkig hadden we toen al een boekhouder onder de arm genomen. Die wist ons in contact te brengen met iemand bij Spar. Daar zijn we meteen mee gaan praten, want we wisten eigenlijk al dat deze winkel over te nemen was. Dus hebben we meteen gevraagd of we deze winkel konden overnemen.”

Opleiding tot franchisenemer

 De contactpersoon bij Spar had interesse, maar toch moest Heidi eerst een procedure doorlopen om franchisenemer te worden, legt ze uit: “Dat begint met een kennismakingsgesprek met een interne rekruteerder bij Spar. Die toetst af hoe ernstig een kandidaat is, en of die weet waar hij of zij aan begint. Daarna hebben we een aantal testen moeten afleggen en opleidingen moeten volgen, bijvoorbeeld over het financiële aspect, hoe je marges berekent en dat soort zaken. Vervolgens was er ook een stage van twee maanden bij een andere Spar en in de kantoren in Mechelen.  Die stage vond ik naar het einde toe best moeilijk, want er waren een aantal zaken die ik als manager anders zou aanpakken. Maar het was natuurlijk mijn winkel niet, dus ik moest soms op mijn tong bijten! (lacht) Toch heb ik zeker veel bijgeleerd. Ik vind het dan ook een perfecte manier om toekomstige ondernemers te laten kennismaken met het vak.”

De voordelen van een franchise

Onder leiding van Heidi is de Spar in Halen twee jaar later uitgegroeid tot een groot succes. Dat schrijft Heidi deels toe aan de voordelen van een franchise: “Dankzij de samenwerking met Colruyt profiteren we van de herkenbaarheid van de Boni-producten, terwijl we met Spar verse streekproducten kunnen aanbieden. Verder zijn we altijd zeker van de ondersteuning van Spar en Colruyt. Wij genieten van continue leveringen. Dat geeft toch wel een zekere rust. Ook de groepsaankopen en de raamakkoorden die de groep heeft met andere bedrijven, bezorgen ons interessante tarieven en lagere personeelskosten. Verder komen er regelmatig mensen langs van Spar. Al moet ik zeggen dat we behoorlijk wat zelfstandigheid krijgen. De groep is er als we hen nodig hebben, maar het dagelijks beheer hebben we echt wel zelf in handen. Dat is wat ik wou en waar ik zo naar heb uitgekeken. Ik hoop dan ook dat we dit nog heel lang mogen doen.”

 

“Mijn man wist dat franchisenemer worden mij gelukkig zou maken. En ik kon hem geen ongelijk geven”